De juiste vuilnisbak op de juiste plaats

23/03/2022

“Vuilnisbakkenplan helpt in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort”

De gemeente Zwevegem ontwikkelde in samenwerking met Imog en de Mooimakers een vuilnisbakkenplan om het sluikstort en het zwerfvuil te doen dalen. tAlternatief volgt de vuilnisbakken van nabij op, bekijkt de vullingsgraad en de aanwezigheid van sluikstort. Hoe vaak de vuilnisbakken we de vuilnisbakken ledigen, hangt onder meer af van het seizoen. 


Meten is weten
De vuilnisbakken worden niet in het wilde weg geplaatst en ze worden ook niet zomaar weggehaald. Ook het gebruik van de vuilbakken wordt in kaart gebracht: vier keer per jaar meten de Mooimakers wat en hoeveel er in de vuilnisbakken zit. Bij gemiddeld 2% van de ledigingen zat huishoudelijk afval. Deze vuilnisbakken krijgen een waarschuwingsbord en indien nodig worden ze verplaatst. De meeste vuilnisbakken zijn op het moment van de lediging halfvol (59%) en 34% zit vol. Slechts een klein aantal vuilnisbakken is zo goed als leeg (5%) of overvol (2%).
De komende maanden zullen sommige vuilnisbakken verhuizen naar meer zichtbare en vlot bereikbare plaatsen. Het is de bedoeling dat de Zwevegemnaar en de bezoeker deze correct gebruiken en dat ze op een efficiëntere manier worden leeg gemaakt. Win-win voor een nette gemeente en voor een daling van de opruimkosten. 
 

De juiste vuilnisbak op de juiste plaats

Ander nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×