'De perfecte wederdienst aan de samenleving'

Kobe is al 14 jaar aan de slag als werkstrafbegeleider bij Halte-R, dat instaat voor alle werkstraffen in de regio. Hij werkt al al die tijd samen met tAlternatief, toen nog Proper Zwevegem. Elk jaar komen een aantal mensen bij tAlternatief terecht voor de uitvoering van een werkstraf van minstens 20 en maximaal 300 uren. 

“Het team stond er meteen voor open om mensen voor een werkstraf te ontvangen en begeleiden. Als iemand wordt aangemeld voor een werkstraf, ga ik samen met die persoon op zoek naar een geschikte invulling. Voor ons zijn plaatsen zoals tAlternatief heel waardevolle werkplekken. Mensen die een werkstraf moeten uitvoeren zijn vaak niet of weinig gemotiveerd. Als ze een werkplek hebben met een sociale doelstelling zoals tAlternatief, in contact komen met het inclusief werken met verschillende doelgroepen, dan merk ik dat de motivatie stijgt en halen ze ook zelf veel meer uit hun werkstraf.

Bij de uitvoering van een werkstraf worden mensen beperkt in hun vrije tijd. Met Halte-R gaan we op zoek naar een zo zinvol mogelijke invulling hiervan. Het gebeurt vaak dat mensen opgeven, maar bij tAlternatief is dat nog nooit het geval geweest. Wel dagen mensen soms niet op voor een eerste werkdag, dat stellen we helaas vaak vast. 

Voor zwerfvuilopruiming trekken veel mensen met een werkstraf hun neus op, maar in tAlternatief werkt het enthousiasme van de ploeg en de begeleiding aanstekelijk, waardoor ze dit zonder morren willen uitvoeren. Deze positieve benadering is ontzettend belangrijk voor onze mensen die vanuit een negatief verhaal op de werkplek terechtkomen.  Ze voelen zich welkom, aanvaard zoals ze zijn en beoordeeld op hun kwaliteiten.

Onlangs was er iemand die schilderwerken deed in een school. De laatste dag moest hij normaal nog twee uur werken, maar hij is een hele dag gebleven omdat hij de ploeg niet in de steek wou laten. Fantastisch, toch! Ook was er iemand die op de laatste werkdag taart bij had om te trakteren, daaraan zie je dat de mensen hier graag komen. Het is heel fijn om met tAlternatief samen te werken!“

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×